Lubię zupy, nawet latem,
kiedy na dworze jest dosyć gorąco. Jedyny warunek jest taki, że muszą być
lekkie. Dobrze aby były także aromatyczne i bardzo kolorowe. To wszystko
znajdziecie w tej zupie – jest lekka, pachnie bajecznie i wygląda kolorowo.
Zapraszam.
Składniki:
1 udko z kurczaka
1 młoda włoszczyzna
1 mały kalafior
1 mała cukinia
3 dojrzałe pomidory
5 łyżek kaszy jaglanej
3 łyżki posiekanego kopru
Świeże zioła: 3-4 gałązki bazylii
i 1 gałązka rozmarynu
Sól, pieprz, papryka czerwona
ostra
Do garnka wkładamy udo z
kurczaka, zalewamy wodą do ¾ wysokości i gotujemy. Po odebraniu szumowin wsypujemy
pokrojone w kostkę wszystkie warzywa z włoszczyzny, pokrojoną w półtalarki
cukinię, obrane ze skórki i pokrojone kostkę pomidory oraz rozdzielonego na
różyczki kalafiora. Gotujemy około 15 minut, dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy
kolejne 15 minut. W trakcie gotowania dodajemy świeże zioła oraz przyprawiamy
solą, pieprzem i papryką. Na talerzu obficie posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego.
Smacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń