Naleśniki dla niej i dla niego



naleśniki z gruszkąUwielbiam naleśniki, mój mąż niekoniecznie…  dlatego wspólne posiłki były zazwyczaj trochę utrudnione, jeśli ja miałam ochotę na naleśnika, dla niego planowałam zupełnie coś innego …  Ale chyba właśnie znalazłam sposób aby je polubił.  
Niedawno w jednej z warszawskich restauracji jadłam pysznego naleśnika ze szpinakiem i gruszką, postanowiłam więc danie odtworzyć we własnej kuchni, tylko co z mężem pomyślałam… wszak naleśników nie lubi a do tego obiad bez mięsa? – to da niego nie obiad. Pomyślałam, zajrzałam do lodówki i jest – pomysł na danie i dla mnie i dla niego. Baza ta sama: naleśnik, szpinak, ser camembert – wykończenie inne – u mnie gruszka a u mężusia… boczek. Wspólny obiad zjedzony, naleśniki się sprawdziły więc … zadziałało J. Polecam obie wersje.


Baza:
4 duże naleśniki
500 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju z pestek winogron
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1/5 opakowania okrągłego ser a camembert

Usmażyć naleśniki (1 jajko, 1 łyżka oleju, szczypta soli, mleko i mąka w tych samych proporcjach, np. po ¾ szklanki – wszystko dokładnie zmiksować i smażyć na dużej patelni) .
Na drugiej patelni zeszklić poszatkowaną cebulkę i czosnek, wrzucić umyty szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić aż szpinak zmięknie i większa część płynu odparuje z patelni (maksymalnie 5-10 minut) .

Naleśniki dla niej (1 duży naleśnik):
Baza
1 gruszka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka sosu balsamico

Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne i obgotować przez 5 minut w garnku z wrzącą, posłodzoną wodą (ilość wody tylko taka aby zakryła gruszkę). Wyjąć przestudzić i pokroić na grube plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sosem balsamico – włożyć plasterki gruszki i poddusić 2-3 minutki.
Rozłożyć naleśnika, na całą powierzchnię nałożyć warstwę szpinaku i na wierzch kilka kawałków gruszki. Resztę gruszki zostawić do dekoracji. Naleśnik złożyć w trójkąt.

Naleśniki dla niego (3 naleśniki)
Baza
Kilka plastrów wędzonego boczku

Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
Rozłożyć  naleśnik, , na całą powierzchnię nałożyć warstwę szpinaku i na wierzch podsmażony boczek. Złożyć w trójkąt.


naleśniki z boczkiem

Wykończenie:
Gotowe naleśniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdym ułożyć plaster sera camembert. Wstawić po piekarnika z opcją grill na dosłownie kilka minut aby ser się roztopił. Po wyjęciu, rozłożyć na talerze – wersja dla niej – dołożyć resztę gruszki, wersja dla niego – polać naleśniki resztką sosu pozostałego ze szpinaku.
Podawać natychmiast. Smacznego.

Komentarze

  1. Ale bym zjadła! Nie dość, że nie ma mięsa to jeszcze ten ser <3 :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. o, nalesniki na wypasie! i to naprawdę potężnym. DLa mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz