Sałata z gruszką i serem pleśniowym


lekka sałatka z gruszką
Dziś propozycja na lekką i bardzo smaczną sałatę. Jako dresing zastosowałam sos balsamico. Jest bardziej gęsty niż zwykły ocet balsamiczny i lepiej komponuje się w sałacie. Połączenie gruszki, sera i balsamico – nieziemskie.



Składniki (1 porcja)
1 garść mieszanki sałat
1 gruszka
2 łyżki brązowego cukru
½ laski cynamonu
50 g sera z pleśnią
5-6 oliwek zielonych
1 łyżka uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii
2 łyżeczki sosu balsamico

W rondelku zagotować pół litra wody z cukrem i cynamonem, wrzucić obraną i pozbawioną gniazda nasiennego gruszkę, gotować ok. 5-7 minut. Gruszka powinna być lekko twarda. Po ostudzeniu pokroić gruszkę w plasterki.
Na talerzu rozłożyć sałatę, gruszkę, pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypać serem pleśniowym, polać sosem balsamico oraz posypać uprażonymi orzeszkami pinii. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz