Dziś propozycja na lekką i
bardzo smaczną sałatę. Jako dresing zastosowałam sos balsamico. Jest bardziej
gęsty niż zwykły ocet balsamiczny i lepiej komponuje się w sałacie. Połączenie
gruszki, sera i balsamico – nieziemskie.
Składniki (1 porcja)
1 garść mieszanki sałat
1 gruszka
2 łyżki brązowego cukru
½ laski cynamonu
50 g sera z pleśnią
5-6 oliwek zielonych
1 łyżka uprażonych na suchej
patelni orzeszków pinii
2 łyżeczki sosu balsamico
W rondelku zagotować pół
litra wody z cukrem i cynamonem, wrzucić obraną i pozbawioną gniazda nasiennego
gruszkę, gotować ok. 5-7 minut. Gruszka powinna być lekko twarda. Po ostudzeniu
pokroić gruszkę w plasterki.
Na talerzu rozłożyć sałatę,
gruszkę, pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypać serem pleśniowym, polać
sosem balsamico oraz posypać uprażonymi orzeszkami pinii. Smacznego.
świetna propozycja ;)
OdpowiedzUsuń