Kremowe risotto z pieczarkami i pulpetami z indyka



pulpety z indykaBardzo lubię włoskie smaki. Takim niewątpliwie jest risotto. Daje tysiące możliwości i wariacji smakowych. Dzisiejsze, to propozycja z pieczarkami. Jako dodatek – pulpety z indyka przygotowane na parze.


Składniki na risotto (3 porcje)
100 g ryżu arborio
1000 ml wywaru z warzyw
50 ml białego wina wytrawnego
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
500 g pieczarek
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka serka mascarpone
Sól, pieprz do smaku

Pieczarki obrać, pokroić w drobne plasterki i obsmażyć na maśle, aż odparuje cały sok. Odstawić.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać ryż. Odsmażać cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się przeźroczyste. Dodać wino, odparować, cały czas mieszając dodawać małymi porcjami wywar z warzyw. Kolejną porcję wlewać na patelnię, dopiero jak poprzednią ryż już wchłonął. Czynność powtarzać dotąd, aż ryż osiągnie wystarczającą miękkość  (powinien być al dente, stawiać lekki opór pod zębami). Na koniec dodać usmażone wcześniej pieczarki oraz parmezan. Wymieszać. Przeprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wykończyć, dodając serek mascarpone – risotto uzyska wtedy niezwykle kremową konsystencję. Podawać natychmiast.

Pulpety z indyka gotowane na parze

500 g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
1 jajko

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować pulpeciki, wstawić na 15 min do lodówki. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, ustawić naczynie do gotowania na parze, włożyć do niego pulpety i gotować ok. 15 minut. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz