"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pascha wielkanocna



sernik wielkanocnyWraz z życzeniami Wesołych Świąt przepis na prostą ale jakże smaczną paschę. Kiedyś robiłam ją z dodatkiem śmietanki ( tutaj przepis) była w formie znacznie lżejsza niż ta. Ten przepis jest inspirowany recepturą, którą  znalazłam u Magdy Gessler. Pascha jest bardziej zwarta, taka „solidna” w formie. Pewnie duży wpływ na to ma sposób jej przygotowywania. I mimo iż brak jej „aksamitności” pierwszej paschy, ta jest równie smaczna.  

Składniki
1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 masło
4 żółtka
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 gram płatków migdałowych
5-6 fig
5-6 suszonych moreli
1 garść rodzynek (można pominąć J, nie wszyscy je lubią)
1 szklanka rumu
1 pomarańcza i 1 łyżka płatków migdałowych do przybrania

Morele, rodzynki i figi moczyć w rumie ok. 2 godzin, odsączyć i posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ucierając dodawać po łyżce sera oraz po 1 żółtku. Jak dodamy już cały ser, dodać bakalie i całość dokładnie wymieszać. Ustawić sitko na naczyniu, do którego będzie spływać serwatka. Sito wyłożyć gazą i wyłożyć całą masę serową, dokładnie zawinąć gazą od góry, przykryć talerzykiem, docisnąć i obciążyć  od góry np. ciężkim słoikiem lub puszką. Wstawić do lodówki na co najmniej 6-8 godzin. Po wyjęciu przełożyć na talerz i przystroić pomarańczami i migdałami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz