Beza Pavlova z truskawkami


tort bezowy
To jest idealny, letni deser. Uwielbiam chrupkość bezy i tą słodycz. Nic dodać nic ująć, po prostu sięgnąć po kolejny kawałek. 


Składniki:

8 białek
350 gram drobnego cukru
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

500 g mascarpone
4 żółtka
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka soku z limonki
300 g truskawek

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, do ubitych dodawać po łyżce cukier, nadal ubijając.
Kolejną porcje cukru dodać dopiero po dokładnym ubiciu poprzedniej. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Gotowa masa jest sztywna, błyszcząca i gładka. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę bezową wyłożyć na papier i za pomocą łyżki uformować jej kształt tak aby jedna miała w środku lekkie wgłębienie, druga było lekko wypukła. Wstawić do piekarnika i od razu temperaturę zmniejszyć do 120 stopni. Piec około 1,5 godz. dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać – wierzch powinien być wysuszony i powinien zacząć pękać. Po  upieczeniu, wystudzić, pozostawiając w uchylonym piekarniku. 
Żółtka z cukrem ubić na gęsty, jasny kogel-mogel, pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone oraz łyżeczkę soku z limonki. Miksować aż masa będzie puszysta i gładka. Przed podaniem deseru, ½ masy serowej nałożyć do wgłębienia w bezie, na masę pokrojone truskawki i przykryć resztą masy. Wierzch przykryć druga bezą. Bezę najlepiej łączyć z kremem ostatniej chwili, tuż przed podaniem, aby beza zachowała swoja chrupkość. Przystroić listkami mięty i truskawkami. Smacznego.
beza pavlova

Komentarze

Prześlij komentarz