"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałatka ogórkowo-krabowa




sałata z paluszkiami krabowymiLekko, orzeźwiająco i smacznie. Z bardzo wyczuwalną nutą azjatycką. W sam raz na środek wakacji, kiedy nie chce nam się przygotowywać ciężkich, kalorycznych dań. Fajne to lato :) 


Składniki na 2 porcje

½ opakowania rukoli
1 długi ogórek zielony
Po 3 łyżki posiekanych: natka pietruszki, koperek, kolendra
1 opakowanie paluszków krabowych
2 łyżki sezamu
Sok z 2 limetek
1 łyżka miodu
5 łyżek oliwy
1 łyżka oleju sezamowego
Sól, pieprz, papryka ostra mielona

Sezam uprażyć na suchej patelni. Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą: sok z limetek, miód, oliwę, olej sezamowy i przyprawy.  

Ogórka wraz ze skórką pokroić w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Sałatę wymieszać z posiekanymi ziołami, przełożyć do miski, na wierzchu ułożyć wstążki z ogórka, dodać pokrojone w małe kawałki paluszki krabowe. Posypać uprażonym sezamem i polać sosem. Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz