"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zielona fasolka z pesto z rukoli

zielona fasolka przepisy

Składniki:

ok. 800 g fasolki szparagowej zielonej
100 g rukoli
3-4 gałązki mięty - oberwane listki
100 g orzechów laskowych
50 ml oliwy z oliwek
50g parmezanu
2 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny



Fasolkę, umyć, odciąć końcówki i ugotować w naczyniu do gotowania na parze. Orzechy podprażyć na suchej patelni, obetrzeć brązową skórkę. Sałatę, miętę i połowę orzechów blendujemy przez chwilę , po czym dodajemy starty parmezan, posiekane ząbki czosnku oraz sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie blendujemy. 

Gotowe pesto mieszamy z gorącą fasolką, posypujemy resztą posiekanych orzechów i podajemy. 

1 komentarz: