1 cukinia żółta
1 cukinia zielona
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 łyżki fety
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny plus otarta skórka z cytryny
duża garść listków świeżej bazylii
50 g orzeszków piniowych
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na w miarę cienkie plastry, przełożyć do miski, dodac sól, pieprz oraz oliwę i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Połowę orzeszków, jogurt, fetę, bazylię, sok i skórkę z cytryny zblendować na gładką masę.
Cukinię zgrillować na patelni grillowej. Podawać z dipem, posypaną resztą orzeszków.
Ciekawy pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i zdrowy :) Polecam :)
Usuń