Domowe frytki z majonezowym sosem curry

dania z ziemniaków



Składniki na 2 porcje:

4 duże ziemniaki
1 żółtko
1 łyżeczka musztardy 
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę
1,5 łyżeczki sproszkowanego curry
sól, pieprz do smaku
150 ml oliwy z oliwek
1 szklanka oleju rzepakowego


Olej rzepakowy rozgrzać na patelni. Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić w słupki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do wysokiego naczynia włożyć żółtko, musztardę, czosnek. Posolić i popieprzyć według uznania. Zblendować aż do uzyskania puszystej konsystencji, po czym cały czas blendując dodawać małymi porcjami oliwę z oliwek i przyprawę curry. Gotowe frytki podawać z sosem oraz porcją sałaty. 

Komentarze

Prześlij komentarz