Ciasto czekoladowe "3 czekolady"



Składniki:
100 gram czekolady 90% kakao
100 gram czekolady mlecznej lub deserowej
3 łyżki kakao (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
100 gram czekolady białej
200 gram  cukru trzcinowego
3 jajka
100 gram mąki gruboziarnistej
200 gram masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki kandyzowanego imbiru
cukier puder

Ciemne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka wybić do miseczki i roztrzepać. W drugiej misce zmiksować masło, do masła po woli dodawać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę a następnie jajka, mąkę, cukier i kakao. Zmiksować wszystko na gładką masę. Białą czekoladę posiekać i wraz z płatkami migdałowymi i imbirem dodać do gotowej masy - wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 min. Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz