Risotto z grzybami leśnymi i smażona pierś kaczki



Składniki na 4 porcje:

1 szklanka ryżu typu Arborio
1 garść grzybów suszonych
2 duże filety z kaczych piersi
300 g świeżych grzybów lub mrożonych (podgrzybki lub prawdziwki)
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
Sól, pieprz, biały pieprz, rozmaryn

Grzyby suszone na noc namoczyć w ok 1 l wody. Następnego dnia w tej wodzie zagotować z dodatkiem przypraw aż grzyby będą miękkie. Ugotowane, wyjąc z wywaru (wywaru nie wylewać) i osuszyć. 
Pierś kaczki wcześniej przyprawioną solą, pieprzem i rozmarynem przygotować tradycyjnie: rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przyprawione kacze piersi od strony skóry, ponacinać ostrym nożem. Włożyć na zimną i suchą patelnię skórką do dołu, smażyć ok. 7-8 minut następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć ok 5 minut. Usmażone kawałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut. Gotową wyjąc z piekarnika i odstawić na kilkanaście minut aby mięso odpoczęło przed pokrojeniem. 
Na tłuszczu wytopionym z kaczki obsmażyć świeże lub. mrożone grzyby. 

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzana wrzucić gałązkę świeżego rozmarynu, podsmażyć około minuty aby aromat zioła przeszedł do oliwy i wyjąć. Jeśli nie macie świeżego rozmarynu, można dodać sporą szczyptę suszonego, w trakcie przygotowywania potrawy. Na aromatyzowanej oliwie zeszklić poszatkowaną cebulę i czosnek i wrzucić suchy ryż. Cały czas mieszać aby tłuszcz dokładnie otoczył każde ziarenko ryżu, który pod wpływem temperatury zrobi się szklisty. Następnie dodawać po 1 łyżce wazowej wywaru z gotowania grzybów, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie juz porcję płynu, dodawać kolejną. W międzyczasie dodać pokrojone w paseczki ugotowane wcześniej grzyby suszone. Aż do momentu, kiedy ryz będzie juz prawie miękki - powinien stawiać pod zębami lekki opór ale nie być twardy a tym bardziej rozgotowany! Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać masło oraz usmażone na drugiej patelni grzyby. Całość dokładnie wymieszać i podawać od razu w towarzystwie plastrów gotowej kaczej piersi.  
Smacznego 

Komentarze