Makaron ze szpinakiem i boczniakami


Składniki (3 porcje)

300 gram makaronu, podłużne formy
250 g boczniaków
200 g szpinaku
120 g sera pleśniowego gorgonzola
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz, sól

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić lekko twardy.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojone w paski boczniaki, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i dusić około 10 minut. Jak boczniaki będą już miękkie, dodać szpinak, poczekać aż szpinak zwiędnie i dodać ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać na patelni, zmniejszyć ogień pd patelnią do minimum i dodać do makaronu pokrojony ser. Mieszać aż cały ser się rozpuści. Spróbować, czy nie trzeba dosolić dania. Jeśli tak, doprawić do smaku, jeśli nie zdjąć z gazu, rozłożyć na talerze przed podaniem raz jeszcze posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.

Komentarze