Placki z cukinii z kaszą jaglaną - duża porcja



Składniki - duża, porcja rodzinna dla 4 osób

200 g kaszy jaglanej
2 duże cukinie
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
3 jajka
3/4 szklanki mąki
sól, pieprz,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
1 płaska łyżeczka zmielonego kminku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
olej do smażenia

Ugotować kaszę jaglaną do miękkości, wystudzić. Cukinie, umyć, przeciąć wzdłuż na 2 części i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce razem ze skórką. Startą posolić i odstawić na 30 minut, żeby puściła sok. W tym czasie posiekać bardzo drobno cebulę, czosnek przecisnąć przez prasę i połączyć z jogurtem.
Kiedy już cukinia puści sok, dokładnie odsączyć , przełożyć do innej miski, dodać jajka, jogurt, cebulę i kaszę jaglaną. Całość dokładnie mieszać, dosypując mąki do momentu aż uzyskamy w miarę gęste ciasto. Doprawić sola, ;pieprzem, kurkumą i kminkiem oraz dodać kpperek. Ciasto powinno dać się nakładać łyżką na patelnię i nie spływać z niej. Rozgrzać patelnię, wlać olej i na rozgrzany ile układać porcje ciasta. Piec na złoty kolor z ob u stron. Podawać od razu po usmażeniu. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz