Składniki na 20 pączków
300 gram serka homogenizowanego
2 jajka
1 szklanka mąki
1 cukier wanilinowy
2 łyżki rumu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki oleju do smażenia
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania pączków
Jajka ubić z serkami homogenizowanymi. Dodać cukier wanilinowy, rum i powoli dosypywać przesianą przez sitko mąkę oraz sodę. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale dające się ciągle mieszać. Jeśli jest za rzadkie można dosypać więcej mąki.
Olej rozgrzać w garnku, na rozgrzany olej, za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz