Domowa biała czekolada

blok czekoladowy


Składniki:

100 g masła
½ szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki mleka migdałowego lub ryżowo-kokosowego
1 cukier wanilinowy
270 g mleka w proszku
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe opcjonalnie

W garnku na małym ogniu podgrzewać masło, cukry i mleko, mieszając, aż składniki zamienią się w syrop. Zdjąć z ognia i małymi porcjami dodawać mleko w proszku, intensywnie mieszając aby nie było grudek. Jeśli masa nie daje się mieszać bo jest za gęsta, można dolać odrobinę gorącej, przegotowanej wody. Gotową masę przelać do foremek, zostawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Opcjonalnie można wmieszać jeszcze wiórki kokosowe albo płatki migdałowe. 
Smacznego. 

Komentarze