Jesienne ciasto ze śliwkami i budyniem

 



Składniki:

Kruche ciasto:

400 g mąki tortowej

3/4 szklanki drobnego cukru

200 g masła, zimnego

4 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli


Masa budyniowa

4 szklanki mleka

1 łyżka masła

6 łyżek cukru szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laski wanilii

3 torebki budyniu bez cukru (proszek)


400 g śliwek


W dużej misce wymieszać mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w małą kosteczkę zimne masło i żółtka. Całość szybko zagniatamy, rozgniatając maka grudki masła. Zbitą masę przełożyć na blat i uformować podłużny wałek. Podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą w folii spożywczej włożyć do zamrażalnika. Pozostałą częścią wyłożyć formę do pieczenia ( u mnie okrągła o średnicy 23 cm). Ciasto w foremce ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

3 szklanki mleka podgrzewać razem z masłem i cukrem. Proszek budyniowy rozmieszać w pozostałym mleku i wlewać do gotującego nie mleka, cały czas mieszając. Zmniejszyć gaz pod garnkiem i mieszać cały czas aż masa zgęstnieje. Masa powinna być bardzo gęsta. Zestawić garnek z ognia i przestudzić gotowy budyń.

Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąc pestki. Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem, poukładać na ciasto śliwki, skórką do dołu. Tak żeby wyciekający ze śliwek podczas pieczenia sok nie rozmiękczyć ciasta. Na warstwę śliwek nakładamy budyń. Na budyń zetrzeć na tarce o grubych oczkach ten kawałek ciasta z zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto przez  około 50 min. Gotowe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. 



Komentarze