Kremowy sernik z malinami i wiórkami kokosowymi


 Serniki to moje ulubione ciasto. Kocham w każdej postaci, na zimno, pieczony tradycyjnie czy w kąpieli wodnej. Te ostatnie chyba najbardziej, z uwagi na konsystencję i kremowość ciasta. Ten taki właśnie jest. 


Jako spodu użyłam resztki ciasta kruchego, które niewykorzystane w innym przepisie, cierpliwie oczekiwało w zamrażalniku na dogodną okazję (tu link jak można przygotować ciasto kruche: https://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2020/09/jesienne-ciasto-ze-sliwkami-i-budyniem.html 

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie ciasta, sprawdzą się także pokruszone herbatniki digestive połączone z masłem, jak w tym przepisie: https://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2014/03/sernik-czekoladowy.html


Masa serowa:


400 g serka mascarpone

250 g gęstego jogurtu

2 jaka 

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 szklanka malin (mogą być mrożone)

260 ml mleka zagęszczonego słodzonego - 2 tubki

2-3 łyżki cukru pudru - opcjonalnie

3 łyżko wiórków kokosowych

kawałek ciemnej czekolady dla dekoracji



Przygotować spód na ciasto, wykładając dno formy o średnicy ok. 23 co. Jeśli spód jest z kruchego ciasta, należy go podpiec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Maliny, jeśli mrożone - rozmrozić i przetrzeć przez sitko, pozbywając ich tym samym twardych ziarenek. 

W misce za pomocą miksera roztrzepać jajka, cały czas miksując dodawać porcjami pozostałe składniki w takiej kolejności: serek mascarpone, jogurt, mleko skondensowane, przetarte maliny, wiórki kokosowe, proszek budyniowy, oraz opcjonalnie jeśli według uznania masa jest za mało słodka, cukier puder. Gotową masę przelać do foremki z wcześniej przygotowanym spodem. Foremkę, szczelnie owinąć od dołu folia aluminiową i wstawić do większego naczynia, do którego wlać tyle wody, aby otaczała formę z ciastem do wysokości ok. 2 cm. Sernik w takiej kąpieli wodnej piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Gotowy przestudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać przygotowanymi z czekolady wiórkami. Smaczne

Komentarze

Prześlij komentarz