Zapiekanka ziemniaczana

 


Ziemniaki inaczej - smacznie i oryginalnie. Zapiekanka może stanowić samodzielne danie jak również być dodatkiem do porcji mięsa. Podane składniki starczyły u mnie  dla 2 osób.


600 g ziemniaków

200 g śmietanki słodkiej 30%

100 ml wina białego wytrawnego

2 szalotki

1 ząbek czosnku

kilka gałązek tymianku 

sól, pieprz

2 łyżki masła


Szalotkę i czosnek posiekać, podsmażyć na 1 łyżce masła na patelni. Dodać wino, poczekać aż wyparuje alkohol i wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić kilka gałązek tymianku i gotować na wolnym ogniu aż płyny się zredukują i sos lekko zgęstnieje (ok. 10-15 minut). 

Niewielką foremkę wysmarować masłem, ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ziemniaków układać w foremce i każdą warstwę lekko posmarować sosem ze śmietanki i szalotki. Ostatniej, wierzchniej warstwy nie smarować. Wstawić do piekarnika i piec około 75 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zezłocenia i przypieczenia na chrupko górnej warstwy ziemniaków. Smacznego.   

Komentarze