"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki z kaszy jaglanej



To miało być zwykłe śniadanie, czyli kasza jaglana z amarantusem i owocami. Niestety przez nieuwagę i roztargnienie kasza się rozgotowała… cóż począć z taką rozgotowaną kaszą? Dodałam trochę jogurtu greckiego, jajko i z masy wyszło ciasto idealne do smażenia. W ten sposób powstały moje pierwsze placki z kaszy jaglanej. Były pyszne.


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem amarantusa
1 jajko
3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
Olej do smażenia

Dodatki
Truskawki
Mus: zblendowane truskawki i banan
Kostka startej czekolady
Listki mięty

Z kaszy, jajka i jogurtu wyrobić gęste ciasto. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć placki na złoty kolor z obu stron. Placki z kaszy smażą się nieco dłużej niż tradycyjne racuchy. Truskawki zblendować z bananem na mus.
Na talerzu ułożyć placki, dodać truskawki, polać sosem truskawkowo-bananowym i posypać startą czekoladą. Smacznego.  

1 komentarz:

  1. Przepis świetny! Zapraszam do udziału w akcji "Zainspiruj się kaszą!" na Mikserze Kulinarnym :)

    OdpowiedzUsuń