"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cynamonowa pieczona owsianka


Inne, chyba ciekawsze wcielenie zupy mlecznej. Właściwie czas przygotowania zamyka się w 3 minutach, czas pieczenia wykorzystujemy na zaparzenie pysznej aromatycznej kawy :) poranne przygotowania.

Składniki (dla 1 osoby):
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki ulubionej konfitury ( u mnie truskawkowa)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka płatków migdałowych

Płatki owsiane mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Konfiturę wykładamy do kokilki do zapiekania, wsypujemy na nią mieszankę płatków i całość zalewamy mlekiem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy na 20 minut po piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed podaniem przestudzić 5 minut. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Właśnie takiego przepisu szukałam! Dziękuję :) Na pewno go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To super, mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pieczona owsianke <3 a taka cynamonowa to jedna z najsmaczniejszych! dodalabym jeszcze jablka, sprawdzilyby sie idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłka na pewno też, możliwości jest wiele. Za każdym razem może smakować inaczej:)

    OdpowiedzUsuń