"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pulpety po neapolitańsku

Gino D'Acampo przepisy

Mój mąż do pulpetów jak do jeża…. Jak mówię, że na obiad planuję pulpety, to zawsze wymyśla coś innego na co miałby ochotę i z pulpetów wychodzi…klops :)
Tym razem postanowiłam zadziałać z zaskoczenia i nie zdradziłam co będzie na obiad, opłacało się! Mąż polubił pulpety ! Inspiracja daniem pochodzi z książki autorstwa Gino D’Acampo pt. „Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej”, po moich urozmaiceniach, wyszło chyba troszkę inaczej. Jednak myślę, że nie straciło charakteru propozycji Gina, co najwyżej tylko zyskało na smaku!

Składniki (na 12 sporych pulpetów)

800 g mielonej karkówki wieprzowej
100 g kiełbasy chorizo, drobno posiekanej
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
100 g bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
6 sporych świeżych pomidorów
1 cebula
1 por
1 gałązka selera naciowego
4 łyżki oliwy
10 listków świeżej bazylii
100 g świeżo tartego parmezanu

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. W dużej misce wymieszać mięso mielone z kiełbasą, czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki, parmezanem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką i wbić jajko. Ponownie wymieszać masę i uformować ok. 12 kulek. Ułożyć na talerzu i włożyć do lodówki na 20 minut. W tym czasie posiekać cebulę, pora i selera naciowego, podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Pomidory obrane ze skórki przełożyć do dużego garnka, dolać ok. 1,5 litra wody, włożyć liście bazylii i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić podsmażoną cebulę, pora i selera. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Ponownie rozgrzać patelnię, dolać pozostały olej i włożyć pulpety, podsmażać po ok. 5 minut, przyrumieniając dokładnie z każdej strony. Przełożyć pulpety do sosu pomidorowego i gotować jeszcze przez godzinę na małym ogniu. Jeśli sos robi się za gęsty, można dolać trochę wody. Pulpety podajemy z ryżem lub makaronem, polane obficie sosem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie. :) Lubię pulpeciki, tylko mięso bym zamieniła na drobiowe, ale to ja, bo wieprzowiny nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pulpety, u mnie zawsze szybko schodzą, ja robiłam ostatnio wg przepisu Pascala(kuchnia lidla), pulpety z sekiem greckim, szalotką, oliwkami..., a wszystko w sosie pomidorowym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń