"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ciasto z kukułkami

ciasto czekoladowe

Nazwa ciasta wzięła się oczywiście nie z ornitologii a … łasuchowania. Źródłem słodyczy w masie budyniowej nie jest cukier, tylko paczka cukierków, popularnych kukułek. Ciasto wychodzi naprawdę fajne i jest dosyć proste do zrobienia. Jedyny mankament, to taki, że przed podaniem trzeba go schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin. I to oczekiwanie może się wydawać baaardzo długie.

Składniki (kwadratowa foremka i boku 30 cm)

250 g herbatników
300 g cukierków kukułki
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe
200 g miękkiego masła
100 ml likieru śmietankowego
2 łyżki kakao

Sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
50 ml mleka


¾ litra mleka przelewamy do garnka, wrzucamy do niego cukierki, podgrzewamy, mieszając aby cukierki się rozpuściły. W pozostałym mleku rozrabiamy wszystkie budynie (trzeba bardzo dokładnie wymieszać aby nie było grudek). Mleko z kukułkami doprowadzamy do wrzenia i na wrzątek wlewamy mleko z budyniowym proszkiem. Cały czas bardzo dokładnie mieszamy, bo masa zaczyna szybko gęstnieć. Trzymamy na ogniu 2-3  minuty. Zdejmujemy z gazu i studzimy. W misce miksujemy masło z dodatkiem kakao na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu, czekając aż składniki dokładnie się połączą, wlewamy likier śmietankowy. W foremce rozkładamy na dnie warstwę herbatników, rozprowadzamy na nich 1/3 kremu, ponownie układamy herbatniki, kolejna warstwa kremu i ostatnia warstwa herbatników, na wierzch krem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło, dodajemy miód oraz mleko. Powstałym sosem robimy fantazyjne wzorki na gotowym cieście. Całość chłodzimy w lodówce całą noc lub co najmniej 4-5 godzin. Smacznego.

20 komentarzy:

  1. Jestem niepoprawną miłośniczką kukułek, szczególnie takich w złoto-brązowych papierkach:-). Przepis zapisuję i pewnie niebawem popełnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. oo to świetny pomysł, i wydaje się nietrudny, do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny przepis, na pewno kiedyś przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham wariacje na temat kukułek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kukułki !
    świetne ciasto ! musze takie cudo zrobic ale z biszkoptem :P

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham kukułki wiec muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kukułki, więc takie ciasto z pewnością zrobiłoby na mnie wrażenie swoim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wiesz, że Twoje ciasto ze zdjęciem było w gazetce z Kauflandu??? ciekawa jestem, czy zapytali Cię, czy mogą opublikowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność :), tak wiem, że opublikowali (i nie tylko oni :) ). Udostępniłam swoje zdjęcia agencji prasowej, która dla nich przygotowuje materiały, dlatego.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Witam, czy likier waniliowy można czymś zastąpić? Albo w ogóle nie dodawać alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że likier można zastąpić, np. baileysem, albo innym smakowym likierem. Można też nie dodawać alkoholu, dać odrobinę więcej mleka. Alkohol dodaję dlatego, że bardzo fajnie podkręca smak, choć w kremie nie jest wyczuwalny wogóle.

      Usuń
  10. Czy budynie należy tak po prostu wrzucić do mleka? czy może należy zrobić budyń według przepisu na opakowaniu (tj. w ćwiartce szklanki mleka wsypać zawartość opakowania budyniu, następnie do zagotowanego 0,5l mleka wlewać powoli zawartość szklanki i mieszać) ???????????
    Jestem początkującym Kucharzykiem i każdy szczegół jest ważny dla mnie póki co!

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawidłowo, powinno się robić tak jak na przepisie na opakowaniu, ale pamiętaj, że tu masz 4 budynie a o wiele mniej mleka niż w przypadku pojedynczego przepisu ;), więc nie rozmieszasz ich dobrze:), dlatego, proponuję (jak w przepisie), cały proszek budyniowy rozrobić w 1 szklance zimnego mela i zawartość wlać do reszty gorącego :)"Mleko z kukułkami doprowadzamy do wrzenia i na wrzątek wlewamy mleko z budyniowym proszkiem." Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a cukier mam dodawać do budyniu ? czy same kukułki wystarczą jako słodkość ?

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam, jest pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, było dobre, ale szału nie zrobiło. Jest za czekoladowe, jedną warstwę kremu zastąpiłabym czymś innym np bitą śmietana lub jakimś dżemem np. wiśniowym. Do budyni dodałabym jednak trochę cukru, bo teraz jest takie bez wyrazu, a kukułki wcale tak nie zasładzają mleka i tego budyniu.. Ciasto może być, ale trzeba je zmodyfikować
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. DZIŚ ROBIMY, ZOBACZYMY CO NAM WYJDZIE??

    OdpowiedzUsuń
  16. Już robiłam dwukrotnie tylko, że na biszkopcie. Ciasto przepyszne!!! Zamiast polewy trochę kremu.i na gore albo wiśnie albo pokruszone herbatniki. Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń