Nazwa ciasta wzięła się
oczywiście nie z ornitologii a … łasuchowania. Źródłem słodyczy w masie
budyniowej nie jest cukier, tylko paczka cukierków, popularnych kukułek. Ciasto
wychodzi naprawdę fajne i jest dosyć proste do zrobienia. Jedyny mankament, to
taki, że przed podaniem trzeba go schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin.
I to oczekiwanie może się wydawać baaardzo długie.
Składniki (kwadratowa foremka
i boku 30 cm)
250 g herbatników
300 g cukierków kukułki
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe
200 g miękkiego masła
100 ml likieru śmietankowego
2 łyżki kakao
Sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
50 ml mleka
¾ litra mleka przelewamy do
garnka, wrzucamy do niego cukierki, podgrzewamy, mieszając aby cukierki się
rozpuściły. W pozostałym mleku rozrabiamy wszystkie budynie (trzeba bardzo
dokładnie wymieszać aby nie było grudek). Mleko z kukułkami doprowadzamy do
wrzenia i na wrzątek wlewamy mleko z budyniowym proszkiem. Cały czas bardzo
dokładnie mieszamy, bo masa zaczyna szybko gęstnieć. Trzymamy na ogniu 2-3 minuty. Zdejmujemy z gazu i studzimy. W misce
miksujemy masło z dodatkiem kakao na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce
przestudzonego budyniu, czekając aż składniki dokładnie się połączą, wlewamy
likier śmietankowy. W foremce rozkładamy na dnie warstwę herbatników,
rozprowadzamy na nich 1/3 kremu, ponownie układamy herbatniki, kolejna warstwa
kremu i ostatnia warstwa herbatników, na wierzch krem. W kąpieli wodnej
rozpuszczamy czekoladę i masło, dodajemy miód oraz mleko. Powstałym sosem
robimy fantazyjne wzorki na gotowym cieście. Całość chłodzimy w lodówce całą
noc lub co najmniej 4-5 godzin. Smacznego.
Jestem niepoprawną miłośniczką kukułek, szczególnie takich w złoto-brązowych papierkach:-). Przepis zapisuję i pewnie niebawem popełnię.
OdpowiedzUsuńoo to świetny pomysł, i wydaje się nietrudny, do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny przepis, na pewno kiedyś przygotuję:)
OdpowiedzUsuńkocham wariacje na temat kukułek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kukułki !
OdpowiedzUsuńświetne ciasto ! musze takie cudo zrobic ale z biszkoptem :P
kocham kukułki wiec muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kukułki, więc takie ciasto z pewnością zrobiłoby na mnie wrażenie swoim smakiem :)
OdpowiedzUsuńwiesz, że Twoje ciasto ze zdjęciem było w gazetce z Kauflandu??? ciekawa jestem, czy zapytali Cię, czy mogą opublikowac?
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność :), tak wiem, że opublikowali (i nie tylko oni :) ). Udostępniłam swoje zdjęcia agencji prasowej, która dla nich przygotowuje materiały, dlatego.
UsuńPozdrawiam :)
Witam, czy likier waniliowy można czymś zastąpić? Albo w ogóle nie dodawać alkoholu?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że likier można zastąpić, np. baileysem, albo innym smakowym likierem. Można też nie dodawać alkoholu, dać odrobinę więcej mleka. Alkohol dodaję dlatego, że bardzo fajnie podkręca smak, choć w kremie nie jest wyczuwalny wogóle.
UsuńCzy budynie należy tak po prostu wrzucić do mleka? czy może należy zrobić budyń według przepisu na opakowaniu (tj. w ćwiartce szklanki mleka wsypać zawartość opakowania budyniu, następnie do zagotowanego 0,5l mleka wlewać powoli zawartość szklanki i mieszać) ???????????
OdpowiedzUsuńJestem początkującym Kucharzykiem i każdy szczegół jest ważny dla mnie póki co!
Prawidłowo, powinno się robić tak jak na przepisie na opakowaniu, ale pamiętaj, że tu masz 4 budynie a o wiele mniej mleka niż w przypadku pojedynczego przepisu ;), więc nie rozmieszasz ich dobrze:), dlatego, proponuję (jak w przepisie), cały proszek budyniowy rozrobić w 1 szklance zimnego mela i zawartość wlać do reszty gorącego :)"Mleko z kukułkami doprowadzamy do wrzenia i na wrzątek wlewamy mleko z budyniowym proszkiem." Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńa cukier mam dodawać do budyniu ? czy same kukułki wystarczą jako słodkość ?
OdpowiedzUsuńSame kukułki wystarczą :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, jest pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńZrobiłam, było dobre, ale szału nie zrobiło. Jest za czekoladowe, jedną warstwę kremu zastąpiłabym czymś innym np bitą śmietana lub jakimś dżemem np. wiśniowym. Do budyni dodałabym jednak trochę cukru, bo teraz jest takie bez wyrazu, a kukułki wcale tak nie zasładzają mleka i tego budyniu.. Ciasto może być, ale trzeba je zmodyfikować
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
DZIŚ ROBIMY, ZOBACZYMY CO NAM WYJDZIE??
OdpowiedzUsuńJuż robiłam dwukrotnie tylko, że na biszkopcie. Ciasto przepyszne!!! Zamiast polewy trochę kremu.i na gore albo wiśnie albo pokruszone herbatniki. Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuń