Czekoladowe ciasto z cukinią


Wilgotne, wyraziste w smaku ciasto czekoladowe. W smaku cukinia jest właściwie nie wyczuwalna, jej dodatek powoduje, że ciasto nawet po upieczeniu jest bardzo wilgotne. Intensywnie czekoladowe i wyważone jeśli chodzi o słodkość. Inspiracja przepisem: http://feeriasmakow.blox.pl/2012/09/Ciasto-Czekoladowe-z-Cukinia.html

Składniki na ciasto(kwadratowa foremka o boku 24 cm)
 100 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
1 łyżka bułki tartej
200 g cukru pudru
2 duże jaja
½ szklanki oleju
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki esencji rumowej
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml kwaśniej śmietany
50 g kakao
300 g cukinii (ok. 2 szklanek) startej na tarce i lekko odciśniętej
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Polewa:
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao
50 ml wody

Polewa: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy ok. 10 minut cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:
Foremkę wysmarować odrobiną masła oraz posypać bułką tartą. Masło ucieramy mikserem, dodając olej, cukier, cukier wanilinowy, esencję rumową oraz jajka. Po uzyskaniu gładkiej masy (cukier powinien się dokładnie rozpuścić), cały czas miksując, przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Następnie wlewamy mleko i dodajemy kakao i kawę rozpuszczalną. Masa powinna być dosyć gęsta. Czekoladę szatkujemy jak najdrobniej, cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do masy i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 60 minut. Przed wyłączeniem piekarnika, zrobić tzw. test patyczka. Drewnianą wykałaczkę wbijamy w ciasto, po wyciągnięciu powinna być prawie sucha (tylko odrobinkę oblepiona masą). Ciasto ostudzić i polać polewą. Jeśli w międzyczasie zbyt mocno zastygła, podgrzać chwilkę  w kąpieli wodnej. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz