Wilgotne, wyraziste w smaku
ciasto czekoladowe. W smaku cukinia jest właściwie nie wyczuwalna, jej dodatek
powoduje, że ciasto nawet po upieczeniu jest bardzo wilgotne. Intensywnie
czekoladowe i wyważone jeśli chodzi o słodkość. Inspiracja przepisem: http://feeriasmakow.blox.pl/2012/09/Ciasto-Czekoladowe-z-Cukinia.html
Składniki na
ciasto(kwadratowa foremka o boku 24 cm)
100 g miękkiego masła + 1 łyżka do
wysmarowania formy
1 łyżka bułki tartej
200 g cukru pudru
2 duże jaja
½ szklanki oleju
1 opakowanie cukru
wanilinowego
2 łyżeczki esencji rumowej
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
50 ml kwaśniej śmietany
50 g kakao
300 g cukinii (ok. 2
szklanek) startej na tarce i lekko odciśniętej
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej
Polewa:
2/3 tabliczki gorzkiej
czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao
50 ml wody
Polewa: Wszystkie składniki
wkładamy do garnka i gotujemy ok. 10 minut cały czas mieszając. Odstawić do
ostygnięcia.
Ciasto:
Foremkę wysmarować odrobiną
masła oraz posypać bułką tartą. Masło ucieramy mikserem, dodając olej, cukier,
cukier wanilinowy, esencję rumową oraz jajka. Po uzyskaniu gładkiej masy
(cukier powinien się dokładnie rozpuścić), cały czas miksując, przesiewamy do
masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Następnie
wlewamy mleko i dodajemy kakao i kawę rozpuszczalną. Masa powinna być dosyć
gęsta. Czekoladę szatkujemy jak najdrobniej, cukinię obieramy i ścieramy na
tarce na grubych oczkach. Dodajemy do masy i całość dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 60
minut. Przed wyłączeniem piekarnika, zrobić tzw. test patyczka. Drewnianą
wykałaczkę wbijamy w ciasto, po wyciągnięciu powinna być prawie sucha (tylko
odrobinkę oblepiona masą). Ciasto ostudzić i polać polewą. Jeśli w międzyczasie
zbyt mocno zastygła, podgrzać chwilkę w
kąpieli wodnej. Smacznego.
Uwielbiam takie wilgotne ciasta, które łączą czekoladę i inne dodatki :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Basia
Mmmm.... wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńmega :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, pokochałam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je!
OdpowiedzUsuńSmakuje tak dobrze jak wygląda!!!
OdpowiedzUsuńIle powinno byc mleka_
OdpowiedzUsuńMleka dawałam (tak trochę "na oko", jeśli uznasz, że gęstość masy jest ok bez mleka, nie musisz dolewać ;)
OdpowiedzUsuń