"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pasta z wędzonym pstrągiem



Czas na wiosenne menu, trzeba trochę lżej. A przecież lżej, to nie znaczy mniej smacznie. Pasta, która: jest wesoła, kolorowa, wiosenna i do tego dietetyczna – to mój sposób na powitanie prawdziwej wiosny.












Składniki (dla 2 osób):

100 g sera białego typu bałkańskiego
100 g wędzonej ryby (u mnie wędzony pstrąg)
½ pęczka szczypiorku
1 mała cebula czerwona
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
½ łyżeczki musztardy
Świeżo mielony pieprz

Ser kruszymy, dokładamy mięso wędzonej ryby, całość miażdżymy widelcem. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy, dokładamy do pasty. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą i dokładnie mieszamy z resztą. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, sól raczej nie będzie potrzebna gdyż ser bałkański jest wystarczająco słony. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin aby smaki dobrze się połączyły. Podawać na gorących grzankach tostowych lub w wersji light w łódeczkach z pomidorów.
 

1 komentarz: