Czas na wiosenne menu, trzeba
trochę lżej. A przecież lżej, to nie znaczy mniej smacznie. Pasta, która: jest
wesoła, kolorowa, wiosenna i do tego dietetyczna – to mój sposób na powitanie
prawdziwej wiosny.
Składniki (dla 2 osób):
100 g sera białego typu
bałkańskiego
100 g wędzonej ryby (u mnie
wędzony pstrąg)
½ pęczka szczypiorku
1 mała cebula czerwona
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
½ łyżeczki musztardy
Świeżo mielony pieprz
Ser kruszymy, dokładamy mięso
wędzonej ryby, całość miażdżymy widelcem. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy,
dokładamy do pasty. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą i dokładnie
mieszamy z resztą. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, sól raczej nie będzie
potrzebna gdyż ser bałkański jest wystarczająco słony. Schłodzić w lodówce
przez kilka godzin aby smaki dobrze się połączyły. Podawać na gorących
grzankach tostowych lub w wersji light w łódeczkach z pomidorów.
bardzo fajny pomysł z nafaszerowaniem pomidora ;)
OdpowiedzUsuń