Kupiłam rabarbar z zamysłem
zrobienia konfitury, ale po sprawdzeniu kilku przepisów, wszędzie odstraszyła
mnie ilość dodawanego cukru. To nie dla mnie, za dużo. Zaczęłam się zastanawiać
skąd zdobyć słodycz, aby rabarbar nie był za kwaśny. Wymyśliłam. Mi smakuje,
mam nadzieje, że Wam również będzie.
Składniki (14 małych
słoiczków)
1 kg rabarbaru
1 kg jabłek
½ kg truskawek
1,5 cm korzenia imbiru
1 opakowanie cukru
wanilinowego
2 łyżeczki cynamonu
Rabarbar i imbir umyć, obrać,
pokroić w drobną kostkę, . Włożyć do garnka z grubym dnem, wsypać cukier puder
i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut, co chwila mieszając. W tym czasie umyć
jabłka, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, truskawki opłukać,
pozbawić szypułek. Jak cząstki rabarbaru zaczną się już lekko rozpadać, dodać
jabłka oraz truskawki. Dusić kolejne 20-30 minut, uważając aby nic nie
przywarło do dna garnka, w trakcie duszenia dodać cynamon. Gotową, gorącą masę
przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Można używać na zimno oraz na
ciepło, jako dodatek do deserów lub nadzienie do ciast i naleśników. Smacznego.
pyszny pomysł:) bardzo mi się podobają takie połączenia:)
OdpowiedzUsuń