Zupa, którą robi się niejako
dwu etapowo, ale zapewniam, że warto. Dzięki temu uzyskujemy bardzo intensywny
smak, zarówno papryki jak i pomidorów. Jako dodatek, zastosowałam tu delikatne
pulpeciki drobiowe.
Składniki (3 porcje)
Zupa:
3 duże czerwone papryki
3 duże pomidory
0,5 l bulionu warzywnego,
może być z kostki
1 cebula, posiekana
1 garść świeżej bazylii,
posiekanej
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, papryka ostra,
cukier
Pulpety:
300 gram piersi z indyka
1 białko
1 łyżka posiekanej świeżej
natki pietruszki
Sól, świeżo mielony pieprz do
smaku
Paprykę i pomidory ułożyć na
oddzielnych blachach w piekarniku – paprykę wyżej, pomidory pod spodem. Piec
ok. 30 - 40 minut w 190 stopniach, przekładając paprykę co jakiś czas, tak aby
skórka była równomiernie przypieczona. Po wyjęciu, przykryć folią aluminiową i
zostawić na ok. 10 minut. Ostygnięte papryki i pomidory, obrać oczyścić i
pokroić w paseczki.
W trakcie pieczenia warzyw,
zmielić mięso z piersi indyka, dodać białko i natkę, doprawić do smaku solą i
pieprzem i uformować równej wielkości pulpeciki, wstawić do lodówki na 20 minut
aby stężały.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę
zalać ją gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić pulpety i gotować
ok. 10 minut, ugotowane wyjąć na talerz i odstawić na bok. Do garnka dodać
pokrojone paprykę, pomidory, bazylię. Gotować ok. 5 minut, po czym zdjąć z
gazu, zblendować na gładką masę, ponownie postawić na gaz i przyprawić solą,
pieprzem, cukrem i papryką do smaku. Do przyprawionej zupy, ponownie wrzucić
pulpety, gotować jeszcze ok. 5 minut. Gotową zupę podawać z pulpetami oraz
listkami świeżej bazylii. Smacznego.
pysznie wygląda, tez dzisiaj chyba będę robić zupę pomidorową więc skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńPieczenie wydobywa z papryki i pomidorów ciekawy smak.. Ja czasem podpiekam paprykę w piekarniku i dorzucam do gulaszów. Całkowicie inaczej smakuje. Poza tym łatwiej ściągnąć skórki:)Jakoś do tej pory do zupy nie podpiekałam, ale dzięki za pomysł, bo na bank skorzystam i to na dniach:P Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń