Smaczny i dietetyczny
obiadek. Połączenie białka i warzyw to najlepsze co możecie zjeść na obiad, nie
tylko będąc na diecie.
Składniki (6 kotletów)
1 udziec indyczy
(wyfiletowany i bez skóry)
2 cukinie (ok. 600 gram) - starta na tarce i odciśnięta
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
5 łyżek bułki tartej (bułki
może być więcej, w zależności od tego, jak dużo soku ma cukinia)
1 jajko
Sól, pieprz, papryka ostra
Mięso zmielić w maszynce lub
robocie z funkcją siekania. Cukinie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni na maśle i dodać do mięsa. W
misce wymieszać mięso, cebulę, cukinię, sól i pieprz. Dodać jajko i dosypywać
bułki tartej, do momentu aż masa będzie na tyle zwarta, że da się z niej uformować
kotlety. Gotowe, ułożyć w formie do pieczenia, wysmarowanej masłem, piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut, ostatnie 10 minut z
termo-obiegiem, alby się lekko zarumieniły. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz