Kotlety mielone z cukinią

dania z cukinią przepisy


Smaczny i dietetyczny obiadek. Połączenie białka i warzyw to najlepsze co możecie zjeść na obiad, nie tylko będąc na diecie.












Składniki (6 kotletów)

1 udziec indyczy (wyfiletowany i bez skóry)
2 cukinie (ok. 600 gram) - starta na tarce i odciśnięta
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
5 łyżek bułki tartej (bułki może być więcej, w zależności od tego, jak dużo soku ma cukinia)
1 jajko
Sól, pieprz, papryka ostra

Mięso zmielić w maszynce lub robocie z funkcją siekania. Cukinie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni na maśle i dodać do mięsa. W misce wymieszać mięso, cebulę, cukinię, sól i pieprz. Dodać jajko i dosypywać bułki tartej, do momentu aż masa będzie na tyle zwarta, że da się z niej uformować kotlety. Gotowe, ułożyć w formie do pieczenia, wysmarowanej masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut, ostatnie 10 minut z termo-obiegiem, alby się lekko zarumieniły. Smacznego.

Komentarze