Blok czekoladowy

czekoladowe wafle


Ten blok to wspomnienie z dzieciństwa i czasów, które pewnie nie wszyscy pamiętają, kiedy w sklepach nie było właściwie nic… A ochotę na coś słodkiego miało się zawsze. Z pomocą przychodziła mama, która potrafiła ekspresowo wyczarować czekoladę…











Składniki:

1 opakowanie wafli
100 g miękkiego masła
½ szklanki brązowego cukru
2 czubate łyżki kakao
1 szklanka mleka
300 g mleka w proszku
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Masło, cukier, mleko i kakao gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, cały czas mieszając. Porcjami dodawać mleko w proszku mieszając cały czas aby nie powstawały grudki. Na koniec wmieszać posiekane orzechy. Gotową masą przekładać wafle, odstawić do ostygnięcia i pokroić w kwadraty. Smacznego.

 

Komentarze

Prześlij komentarz