"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z pieczonego bakłażana

krem z pieczonego bakłażana


Pyszna, rozgrzewająca zupa. Moja wersja jest bardziej dietetyczna, niż inspiracja pochodząca z tej strony .
Bakłażan w wersji zupy-krem, podbił moje serce :)














Składniki (5-6 porcji)
3 średnie bakłażany
1 duża cebula
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy z oliwek
250 ml białego półwytrawnego wina
500 ml mleka
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz czarny, cukier, curry, cynamon

150g twardego sera typu greckiego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Bakłażany umyć, osuszyć i nad palnikiem na każdym opalić skórkę. Następnie ułożyć bakłażany na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 30-40 minut.
W tym czasie pokroić w kosteczkę pozostałe warzywa. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, dodać listki laurowe oraz cukier i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć całość ok. 5-7 minut, często mieszając. Po tym czasie dolewamy wino, odrobinę soli i pieprzu, zmniejszamy ogień na jak najmniejszy i dusimy ok, 30 minut, aż wino trochę odparuje . Upieczonego bakłażana wyjmujemy z piekarnika, po przestudzeniu każdego kroimy wzdłuż na połówki i za pomocą łyżeczki wybieramy miękki miąższ, bezpośrednio do garnka z duszonymi warzywami. Dolewamy mleko, zwiększamy ogień aby szybko podniosła się temperatura, i w chwili, gdy płyny w garnku zaczynają wrzeć, zmniejszamy ponownie na jak najmniejszy ogień, garnek przykrywany pokrywką, zostawiając niewielką szparkę i dusimy całość ok 50 min. Po  tym czasie, wyjmujemy listki laurowe, zupę blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy po 1/3 łyżeczki curry oraz cynamonu, blendujemy raz jeszcze i gotowe. Zupę podajemy z posypaną pokruszonym serem – u mnie grecki, obtoczony w posiekanej natce pietruszki ale może być kozi albo gorgonzola – który najbardziej lubicie. Smacznego.

3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, nie jadłam takiego kremu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że warto spróbować - zupa wychodzi dosyć słodka, dlatego dałam jej trochę curry oraz cynamonu, żeby "podkręcić smak" :)

      Usuń
  2. Uwielbiam bakłażany w każdej postaci!!! Zapiekane, grilowane , ale jako zupa krem najbardziej! Ps. Ja dodaję jeszcze por.

    OdpowiedzUsuń