"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Cointreau, moda, styl i … lody czekoladowe




lody pomarańczowo-czekoladowe

 
















Niedawno miałam przyjemność brać udział w niezwykłym spotkaniu. Blogerki modowe i kulinarne, w modnym butiku Just Paul na Mokotowskiej w Warszawie spotkały się, aby przy kieliszku wyśmienitego drinka Cointreaupolitan posłuchać o modzie. Wykład prowadziła znana stylistka Ewelina Rydzyńska a serwowany podczas spotkania drink na bazie likieru Cointreau, rozsławiły na cały świat  cztery bardzo modne przyjaciółki w kultowym serialu „Seks w wielkim mieście”. Ewelina, jak na profesjonalistkę przystało opowiedziała co jest w modzie ważne, jakie będą nadchodzące trendy i jak modę traktować. Podczas jej opowieści o modzie, pomyślałam sobie jak tu dużo analogii do kuchni… no bo czyż za pomocą tych samych haseł, którymi opisujemy modę nie możemy opisać kuchni? Proszę bardzo: nie bójcie się odważnych połączeń, eksperymentujcie ze stylami, postawcie na kolor (w tym sezonie żółty) , zawsze trzeba mieć bazę, czyli 10 bazowych rzeczy w szafie które można  miksować ze sobą na wiele sposobów.. – tak można i o modzie i o kuchni. Dwa światy tak odległe, a jak bliskie :)
Przepis na drinka Cointreaupolitan podam w innym wpisie, dziś  - pomieszałam dwa style w kuchni – zamiast drinka wybrałam .. lody czekoladowe … alkoholowe :)





Składniki:
1 tubka skondensowanego mleka słodzonego
200 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki kakao
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g gorzkiej czekolady
30 ml likieru Cointreau
  
Czekoladę i skórkę pomarańczową drobno posiekać.  Do miski wycisnąć mleko skondensowane, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie miksować aby masę napowietrzyć i podczas miksowania po woli dolewać śmietankę. Miksować około 5 minut, na koniec dolać likier i jeszcze chwilę pomiksować. Powinna powstać puszysta, lekko płynna masa. Dodać czekoladę oraz skórkę pomarańczową, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Alkohol w lodach sprawi, że choć będą zmrożone, dadzą się łatwo kroić i nakładać. Smak pomarańczy, dodatkowo podkręcony likierem mocno wyczuwalny. Oczywiście do lodów można podać wspaniałego schłodzonego drinka Cointreaupolitan.
Przepis na tego drinka oraz inne na bazie niezwykłego Cointreau już wkrótce, tymczasem kilka zdjęć z przemiłego wieczoru, który mi upłynął w jego towarzystwie.  






 fot. AKPA/materiały prasowe

1 komentarz: