Rabarbar lubię za jego
kwaskowość. To ciasto, to propozycja na popołudniowy deser. Smakuje dobrze z
cukrem pudrem ale można go podać także z lodami, jak szarlotkę.
Rabarbarowo-orzechowy farsz fantastycznie będzie współgrał z lodami np. waniliowymi
lub słodką bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta ;)
Składniki na kwadratową
blaszkę o boku 24 cm
Ciasto:
220 g mąki
200 g masła
1 cukier wanilinowy
1 jajko
Nadzienie:
4 łodygi rabarbaru
30 g masła
2 duże łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
po 2 łyżki posiekanych migdałów,
orzechów laskowych i włoskich
2 łyżki rodzynek
Ciasto: Z podanych składników
jak najszybciej zagnieść ciasto (prosta metoda: wrzucić wszystko do robota z
nożami szatkującymi, po 30 sekundach będzie już prawie gotowe, wyjąć i uformować
ręcznie kulę z ciasta) zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę.
Nadzienie: Rabarbar pokroić w
małe kawałki. Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i przyrumienić,
następnie dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać i dodać rabarbar i rodzynki.
Dusić wszystko około 5 minut, na koniec dodać cynamon . Odstawić do
ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180
stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Schłodzone ciasto podzielić na
2 części i z każdą rozwałkować i uformować kwadrat. Pierwszym wyłożyć dno formy
następnie nałożyć farsz z rabarbaru i
przykryć drugim płatem ciasta. Ponakłuwać wierzch widelcem. Piec około 50
minut. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Wszystko smakuje z kruchym ciastem, każdy owoc jest wyśmienity. :)
OdpowiedzUsuń