Kruche ciasto z rabarbarem

kruche ciasto przepis


Rabarbar lubię za jego kwaskowość. To ciasto, to propozycja na popołudniowy deser. Smakuje dobrze z cukrem pudrem ale można go podać także z lodami, jak szarlotkę. Rabarbarowo-orzechowy farsz fantastycznie będzie współgrał z lodami np. waniliowymi lub słodką bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta ;)


Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24 cm  

Ciasto:
220 g mąki
200 g masła
1 cukier wanilinowy
1 jajko

Nadzienie:
 4 łodygi rabarbaru
30 g masła
2 duże łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
po 2 łyżki posiekanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich
2 łyżki rodzynek

Ciasto: Z podanych składników jak najszybciej zagnieść ciasto (prosta metoda: wrzucić wszystko do robota z nożami szatkującymi, po 30 sekundach będzie już prawie gotowe, wyjąć i uformować ręcznie kulę z ciasta) zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez godzinę.  

Nadzienie: Rabarbar pokroić w małe kawałki. Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i przyrumienić, następnie dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać i dodać rabarbar i rodzynki. Dusić wszystko około 5 minut, na koniec dodać cynamon . Odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i z każdą rozwałkować i uformować kwadrat. Pierwszym wyłożyć dno formy  następnie nałożyć farsz z rabarbaru i przykryć drugim płatem ciasta. Ponakłuwać wierzch widelcem. Piec około 50 minut. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego.



Komentarze

Prześlij komentarz