Szaszłyk z kurczaka w cytrusowej marynacie

szałyki z bakłażanem


Bardzo fajne i lekkie danie obiadowe, latem można je przygotować na grillu, kiedy na dworze zimno – usmażyć na patelni grillowej lub w piekarniku. Bakłażana można zastąpić innymi warzywami czy nawet… owocami :). Tak przynajmniej w książce pt. „Moja kuchnia polska” twierdzi jej autor – Mateusz Gessler. Oryginalny przepis znajdziecie właśnie tam.   



Składniki (4 porcje)

700 g filetu z kurczaka
4 mini bakłażany lub 1 duży
1 łyżka oliwy

Marynata
6 łyżek oliwy
1 cytryna – wyciśnięty sok
1 pomarańcza – wyciśnięty sok
1 limonka – wyciśnięty sok
3 łyżki miodu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz

Przygotować marynatę, dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka pokroić w grubą kostkę, doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do miski i zalać marynatą. Wstawić do lodówki co najmniej na 2-3 godziny. Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry i dodać do marynaty około godziny przed wyjęciem.  Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso i bakłażana. Przygotowane szaszłyki grillować/usmażyć/upiec – wedle uznania. Jeśli decydujecie się na piekarnik, naczynie do pieczenia wysmarować oliwą. Szaszłyki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, smarując co jakiś czas pędzelkiem nasączonym marynatą. Smacznego.

 

Komentarze