Bardzo fajne i lekkie danie
obiadowe, latem można je przygotować na grillu, kiedy na dworze zimno – usmażyć
na patelni grillowej lub w piekarniku. Bakłażana można zastąpić innymi
warzywami czy nawet… owocami :). Tak przynajmniej w książce pt. „Moja kuchnia polska” twierdzi jej
autor – Mateusz Gessler. Oryginalny przepis znajdziecie właśnie tam.
Składniki (4 porcje)
700 g filetu z kurczaka
4 mini bakłażany lub 1 duży
1 łyżka oliwy
Marynata
6 łyżek oliwy
1 cytryna – wyciśnięty sok
1 pomarańcza – wyciśnięty sok
1 limonka – wyciśnięty sok
3 łyżki miodu
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
Sól, pieprz
Przygotować marynatę, dokładnie
mieszając ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka pokroić w grubą kostkę,
doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do miski i zalać marynatą. Wstawić do
lodówki co najmniej na 2-3 godziny. Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry
i dodać do marynaty około godziny przed wyjęciem. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian
mięso i bakłażana. Przygotowane szaszłyki grillować/usmażyć/upiec – wedle uznania.
Jeśli decydujecie się na piekarnik, naczynie do pieczenia wysmarować oliwą. Szaszłyki
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, smarując co jakiś
czas pędzelkiem nasączonym marynatą. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz