Składniki
(na 5 naleśników)
¾
szklanki mąki żytniej razowej
¾
szklanki mleka
¼
szklanki wody mineralnej
1
jajko
Szczypta
soli
2
łyżki oleju
Biały
ser i jogurt naturalny na nadzienie.
Składniki na ciasto wsypujemy do miski i
miksujemy aby wszystko się ładnie połączyło. Odstawiamy miskę na ok. 20 minut,
aby mąka się rozkleiła – po tym czasie ciasto z pewnością zrobi się bardziej
gęste. Jeśli uznacie, że jest za gęste, należy
dodać jeszcze trochę wody. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej teflonowej
patelni. Te naleśniki trzeba smażyć nieco dłużej niż mąki pszennej a i tak w
środku będą lekko wilgotne. Nie zniechęcajcie się, jeśli za pierwszym razem się
nie uda – ja miałam dwie nieudane próby – myślę, że wszystko jest kwestią
odpowiedniej konsystencji ciasta i odpowiedniej patelni – te dwa czynniki decydują
o sukcesie bądź porażce w przypadku naleśników.
Moje
naleśniki podałam z musem z bardzo dojrzałego mango, banana i maślanki (wszystkie
trzy składniki zblendowane na gładką masę). Smacznego.
Mam nadzieję ,że uniknę błędów (dzięki Twojej podpowiedzi). Na początek zrobię naleśniki z nadzieniem z przesmażonych jabłek z cynamonem.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNaleśniki te lepiej wychodzą jak się smaży pod przykryciem jego pierwszą stronę, po obróceniu już nie musi być przykryty. Nie używajcie naczyń teflonowych do niczego, bo teflon jest trujący. Zawsze udziela się do potraw chociaż gołym okiem tego nie widać. Nie odczujecie tego od razu, ale z czasem zacznie się chorowanie w kierunku raka. Lepiej kupić droższą jakąś inną patelnię niż później wydawać pieniądze na leczenie.
OdpowiedzUsuń