"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pieczone jabłka w cieście francuskim



Mrożone ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Jabłka też przeważnie są w każdym domu. Z tych dwóch składników z niewielką pomocą kilku przypraw można wyczarować szybki i prosty deser. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami śmietankowymi lub gęstym jogurtem greckim. W tym deserze jogurt podkręciłam łyżką nutelli.


Składniki na 12 ciastek

4 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 opakowanie jogurtu greckiego
1 łyżka nutelli

Jabłka obrać pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę w plasterki. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, miodem i cynamonem i cukrem – odstawić na 1 godzinę, żeby smaki dokładnie się przegryzły. W tym czasie rozmrozić ciasto francuskie i trochę rozwałkować. Pokroić ciasto na kwadraty o boku ok. 6 cm i na środek każdego ponakładać jabłka, brzegi ciasta podwinąć do środka. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut (czas pieczenia najlepiej dostosować do instrukcji podawanej na opakowaniu ciasta ).
Jogurt delikatnie wymieszać z nutellą. Ciastka podawać ciepłe z łyżką jogurtu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz