Składniki na 12 ciastek
4 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki soku wyciśniętego z
pomarańczy
1 opakowanie mrożonego ciasta
francuskiego
1 opakowanie jogurtu
greckiego
1 łyżka nutelli
Jabłka obrać pokroić w
ćwiartki i każdą ćwiartkę w plasterki. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, miodem
i cynamonem i cukrem – odstawić na 1 godzinę, żeby smaki dokładnie się
przegryzły. W tym czasie rozmrozić ciasto francuskie i trochę rozwałkować.
Pokroić ciasto na kwadraty o boku ok. 6 cm i na środek każdego ponakładać
jabłka, brzegi ciasta podwinąć do środka. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około
15 minut (czas pieczenia najlepiej dostosować do instrukcji podawanej na
opakowaniu ciasta ).
Jogurt delikatnie wymieszać z
nutellą. Ciastka podawać ciepłe z łyżką jogurtu. Smacznego.
-coś dobrego i odżywczego do kawy przy tej pogodzie, wypróbuje w niedziele jak przyjadą wnuczki ; Iga , Makary , Tosia , Igor ; - pozdrawiam wszystkie Babcie
OdpowiedzUsuńSą na prawdę idealne :)
Usuń