"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ostry gulasz z indyka



lekkie dania obiadowe Gulasz zainspirowany przepisem Karola Okrasy, u niego wieprzowina – u mnie udziec indyczy. Zdecydowanie jeśli już jem mięso, wolę drób :). Gulasz bardzo ostry, dla równowagi smaku podałam go z kaszą pęczak – wyszedł świetny i zdrowy duet.


Składniki na 8 osób:

1 kg mięsa z udźca indyka, pokrojone w paseczki
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
3 ogórki kiszone
1 słoiczek pasty Ajvar (ostry) 370 g
1 łyżka sproszkowanego curry
1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki
2 łyżki oleju
150 g gotowanego, wędzonego boczku
Sól do smaku

Mięso pokroić w paseczki, obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do garnka. W płynie który został na patelni obsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz rozpuścić sproszkowaną paprykę oraz curry. Dokładnie wymieszać, dolać ok. 2 szklanki wody i przelać do garnka z mięsem. Dodać do garnka cały słoiczek ajvaru, przykryć pokrywką zostawiając niewielką szparę i dusić około 30 min.  Warzywa i boczek pokroić w dużą kostkę. Na drugiej patelni obsmażyć boczek, jak wytopi się tłuszcz dodać na patelnię warzywa. Obsmażyć aż lekko zmiękną ale nadal będą chrupiące. Dodać całość do garnka z mięsem pod koniec duszenia. Doprawić do smaku solą i podawać z kaszą pęczak. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Z ajvarem to musiało pysznie wyjść, uwielbiam tę pastę.

    OdpowiedzUsuń