Składniki na 8 osób:
1 kg mięsa z udźca indyka, pokrojone
w paseczki
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
3 ogórki kiszone
1 słoiczek pasty Ajvar
(ostry) 370 g
1 łyżka sproszkowanego curry
1 łyżka sproszkowanej ostrej
papryki
2 łyżki oleju
150 g gotowanego, wędzonego
boczku
Sól do smaku
Mięso pokroić w paseczki, obsmażyć
na patelni na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do garnka. W płynie który został
na patelni obsmażyć pokrojony w plasterki czosnek oraz rozpuścić sproszkowaną paprykę
oraz curry. Dokładnie wymieszać, dolać ok. 2 szklanki wody i przelać do garnka
z mięsem. Dodać do garnka cały słoiczek ajvaru, przykryć pokrywką zostawiając
niewielką szparę i dusić około 30 min. Warzywa
i boczek pokroić w dużą kostkę. Na drugiej patelni obsmażyć boczek, jak wytopi się
tłuszcz dodać na patelnię warzywa. Obsmażyć aż lekko zmiękną ale nadal będą chrupiące.
Dodać całość do garnka z mięsem pod koniec duszenia. Doprawić do smaku solą i
podawać z kaszą pęczak. Smacznego.
Z ajvarem to musiało pysznie wyjść, uwielbiam tę pastę.
OdpowiedzUsuń