"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki z gruszką i nutellą



placki z gruszką i nutelląWeekendowe śniadanie jak dla mnie musi spełniać dwa warunki: po pierwsze musi być na ciepło, po drugie musi być na słodko :). Tak już mam :). Dlatego w ten weekend postawiłam na placki z mąki razowej z gruszką i nutellą. Nie będę ich tu zachwalać, po prostu, jeśli macie ochotę, przygotujcie je sobie.


Składniki (na 5 placków)

½ szklanki mąki razowej
½ szklanki kefiru
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 gruszka
1 łyżka nutelli
Olej do smażenia

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, jajka i kefiru robimy ciasto, którego konsystencja powinna być dosyć gęsta. Jeśli wydaje się wam za rzadkie, warto dosypać trochę mąki, jeśli za gęste – odrobinę więcej kefiru. Gruszkę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę lub  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na patelni, nakładać placki i smażyć na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Każdy placuszek posmarować cienko nutellą, która pod wpływem ich ciepła rozkosznie się rozpływa :). Smacznego.


1 komentarz: