
Składniki (na 5 placków)
½ szklanki mąki razowej
½ szklanki kefiru
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 gruszka
1 łyżka nutelli
Olej do smażenia
Z mąki, proszku do pieczenia,
cukru wanilinowego, jajka i kefiru robimy ciasto, którego konsystencja powinna
być dosyć gęsta. Jeśli wydaje się wam za rzadkie, warto dosypać trochę mąki, jeśli
za gęste – odrobinę więcej kefiru. Gruszkę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i
pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na patelni,
nakładać placki i smażyć na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni nadmiar
tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Każdy placuszek posmarować cienko
nutellą, która pod wpływem ich ciepła rozkosznie się rozpływa :). Smacznego.
Jak z Nutelką, to ja poproszę;)
OdpowiedzUsuń