Z plackami zawsze mi jest po
drodze :), szczególnie na
śniadanie. Dlatego na tej stronie znajdziecie wiele przepisów na placki, racuchy,
pancakes itp. Dziś puszyste placki z dodatkiem maślanki.
Składniki (5 porcji)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Olej do smażenia, cukier
puder do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem aż
będą puszyste, dodać ½ łyżeczki soli oraz sody. Dolać maślankę oraz przesiane
przez sitko obie mąki. Białka z resztą soli ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z resztą masy. Odstawić ciasto na 20 minut, żeby odpoczęło. Rozgrzać
olej na patelni, nakładać 1-2 łyżek masy na 1 placek i smażyć na złoty kolor z
każdej strony. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i
posypać pudrem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz