"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki na maślance





Z plackami zawsze mi jest po drodze :), szczególnie na śniadanie. Dlatego na tej stronie znajdziecie wiele przepisów na placki, racuchy, pancakes itp. Dziś puszyste placki z dodatkiem maślanki.


Składniki (5 porcji)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Olej do smażenia, cukier puder do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem aż będą puszyste, dodać ½ łyżeczki soli oraz sody. Dolać maślankę oraz przesiane przez sitko obie mąki. Białka z resztą soli ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą masy. Odstawić ciasto na 20 minut, żeby odpoczęło. Rozgrzać olej na patelni, nakładać 1-2 łyżek masy na 1 placek i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz