"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Chińszczyzna 3 kolory



Uwielbiam kolorowe dania. Mają w sobie dużo radości i obietnicę różnorodnego smaku. Dlatego z uśmiechem na twarzy polecam wam gorąco to proste ale jakże smaczne danie. Smacznego!


Składniki:
1 filet z kurczaka
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 cebula żółta
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Olej do smażenia
1 łyżka czarnego sezamu

Marynata:
1,5 łyżki sosu ostrygowego
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki białego pieprzu
5 łyżek wody

Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godzin.
Papryki pokroić w paski, cebulę i czosnek poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, mięso odsączyć z marynaty i usmażyć. Zdjąć z patelni, dolać odrobinę oleju i wrzucić warzywa. Smażyć na dużym ogniu około 2-3 minut, dodać usmażonego kurczaka, zmniejszyć ogień i wlać sos z marynaty wymieszany ze skrobią ziemniaczaną. Dusić około 3 minut, warzywa powinny być lekko twarde. Na osobnej, suchej patelni uprażyć sezam. Gotowego kurczaka posypać sezamem i podawać z ryżem jaśminowym oraz surówką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz