"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Letnia zupa z warzyw z kaszą jaglaną


zupa z warzywami
Lubię zupy, nawet latem, kiedy na dworze jest dosyć gorąco. Jedyny warunek jest taki, że muszą być lekkie. Dobrze aby były także aromatyczne i bardzo kolorowe. To wszystko znajdziecie w tej zupie – jest lekka, pachnie bajecznie i wygląda kolorowo. Zapraszam.


Składniki:
1 udko z kurczaka
1 młoda włoszczyzna
1 mały kalafior
1 mała cukinia
3 dojrzałe pomidory
5 łyżek kaszy jaglanej
3 łyżki posiekanego kopru
Świeże zioła: 3-4 gałązki bazylii i  1 gałązka rozmarynu
Sól, pieprz, papryka czerwona ostra

Do garnka wkładamy udo z kurczaka, zalewamy wodą do ¾ wysokości i gotujemy. Po odebraniu szumowin wsypujemy pokrojone w kostkę wszystkie warzywa z włoszczyzny, pokrojoną w półtalarki cukinię, obrane ze skórki i pokrojone kostkę pomidory oraz rozdzielonego na różyczki kalafiora. Gotujemy około 15 minut, dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy kolejne 15 minut. W trakcie gotowania dodajemy świeże zioła oraz przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na talerzu obficie posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego.

2 komentarze: