"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Koktajl jagodowo-porzeczkowy

koktajl jogurtowyCiekawa książka wpadła ostatnio w moje ręce: "Koktajle odchudzające według diety
strukturalnej" . Książka jest pełna przepisów na zdrowe koktajle, na bazie jogurtu, mleka sojowego, lodu lub zwykłego mleka. wszystkie wyglądają bajecznie kolorowo, smacznie i zdrowo. Wersje zarówno na słodko jak i wytrawne. Każdy przepis opatrzony jest informacją na temat kaloryczności, zawartości cennych składników oraz ich właściwości. Zamierzam przetestować większość z nich :). Książka może także posłużyć jako inspiracja do tworzenia własnych wersji, wszak wyobraźnia kulinarna jest ograniczona tylko składnikami, które macie w zasięgu ręki. Mój koktajl powstał właśnie z tego, co miałam w domu i był przepysznym śniadaniem :)




Składniki (1 bardzo sycąca porcja)
mały jogurt naturalny
1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub polskich jagód)
1/2 szklanki czerwonej porzeczki
2 łyżki płatków migdałowych (uwielbiam je)
2 łyżki amarantusa w wersji ekspandowanej (tzw. popping) - nie trzeba go już gotować
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przelać miksturę do szklanki i delektować się przepysznym śniadaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz