Szaszłyki z kurczakiem i papryką w marynancie barbecue

szaszłyki z kurczakaPomysł na szybki, smaczny i kolorowy obiad. Szaszłyki z kurczaka z papryką, cebulką
oraz, dla smakoszy, z boczkiem :) . Dla tych co nie lubią boczku, po prostu pomijamy ten składnik. Aby szaszłyki nie były za suche polecam używać kurzych udek zamiast filetu z piersi. Mięso marynujemy w ostrej marynacie barbecue, która całości nadaje bardzo wyrazistego smaku.


Składniki (na 6 szaszłyków)
4 wyluzowane udka kurze
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
3 małe cebulki

Marynata do mięsa:
1/2 szklanki ostrego ketchupu
4 łyzki oleju
4 łyżki octu z białego wina
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki syropu klonowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Składniki marynaty wymieszać, dodać pokrojone w kostkę mięso i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Na patyczki nadziewać według własnej inwencji: pokrojone warzywa, kurczaka, boczek. Piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.  Smacznego.


 

Komentarze