"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Czekoladowe placuszki z mascarpone



czekoladowe racuchy z mascarpone
Pyszne i aromatyczne placuszki, które mogą być zarówno propozycją na śniadanie jak i słodki podwieczorek. Najlepiej smakują z kwaskową konfiturą, jeśli lubicie aby były słodkie do ciasta można dodać trochę cukru. Dla mnie wystarczający jest ten, którym posypuje po wierzchu.

Składniki (porcja dla 2 osób):
200 g serka mascarpone
1 jajko
1 łyżka kakao
½ szklanki mleka
½ szklanki mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:
Olej kokosowy do smażenia
Cukier puder do posypania
Ulubiona konfitura

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę, jeśli ciasto jest za rzadkie (masa nie powinna być płynna) , dodać odrobinę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym, smażyć placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z ulubioną konfiturą, posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz