"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ragout z boczniakami


dania bezmięsneJan Kuroń, ambasador kuchni polskiej, uczeń prestiżowej szkoły : Le Cordon Bleu w Londynie, wydał właśnie swoją pierwszą książkę „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” . Miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, podczas których wspólnie z mistrzem przygotowywaliśmy kilka prostych i smacznych potraw.

Sama książka, zapowiada się niezwykle ciekawie. Oprócz przepisów na pyszne i szybkie dania i desery, znajdziemy cenne wskazówki na temat ekonomicznych, przemyślanych, zaplanowanych zakupów, prawidłowego przechowywania i przetwarzania żywności, tak by nic się nie zmarnowało. Autor udowadnia, że samodzielne przygotowywanie jedzenia nie musi zajmować więcej niż 20-30 min. Posiłki można przygotować szybko i sprawnie, nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania. Podpowiada jak odpowiednio zaplanować zakupy, by kupować bardziej świadomie i nie ulegać sklepowym promocjom. Dużą uwagę zwraca na niemarnowanie jedzenia – mówi, że to jedna z jego głównych zasad postępowania w kuchni, które wpoił mu tata - Maciej Kuroń. W książce znajdują się także porady jakie produkty zawsze powinny znajdować się w domu, co powinniśmy trzymać w swojej spiżarni, na półkach, w szafkach, które produkty można schować do lodówki, a które można mrozić.



Składniki:
  • oliwa z oliwek
  • duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory - sparzone i obrane ze skóry
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 3 żabki czosnku
  • 8 boczniaków
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sól, pieprz
Wersja rozszerzona, dodaj: korzeń pietruszki, cukinię, jarmuż oraz ugotowaną kaszę jaglaną. 

W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plastry marchewki. Kiedy cebula się zezłoci dodać czosnek pokrojony w plasterki oraz tymianek. Całość podlać białym winem i dusić na małym ogniu. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, dodać pokrojone w kawałki kłącza selera i pokrojone w kostki pomidory i pozostałe warzywa. Odparować lekko sos i pod koniec duszenia wrzucić pokrojone w paseczki boczniaki. Całość doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki, z kaszą jaglaną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz