
Składniki na risotto (3 porcje)
100 g ryżu arborio
1000 ml wywaru z warzyw
50 ml białego wina wytrawnego
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
500 g pieczarek
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka serka mascarpone
Sól, pieprz do smaku
Pieczarki obrać, pokroić w
drobne plasterki i obsmażyć na maśle, aż odparuje cały sok. Odstawić.
Na drugiej patelni rozgrzać
olej, zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać ryż. Odsmażać cały czas
mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się przeźroczyste. Dodać wino, odparować,
cały czas mieszając dodawać małymi porcjami wywar z warzyw. Kolejną porcję
wlewać na patelnię, dopiero jak poprzednią ryż już wchłonął. Czynność powtarzać
dotąd, aż ryż osiągnie wystarczającą miękkość (powinien być al dente, stawiać lekki opór pod
zębami). Na koniec dodać usmażone wcześniej pieczarki oraz parmezan. Wymieszać.
Przeprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wykończyć, dodając serek mascarpone – risotto
uzyska wtedy niezwykle kremową konsystencję. Podawać natychmiast.
Pulpety z indyka gotowane na
parze
500 g mięsa mielonego z
indyka
2 łyżki parmezanu
2 łyżki posiekanej natki
pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
1 jajko
Wszystkie składniki wymieszać,
doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować pulpeciki, wstawić na 15 min do
lodówki. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, ustawić naczynie do gotowania na
parze, włożyć do niego pulpety i gotować ok. 15 minut. Smacznego.
Bardzo smakowite danie :-)
OdpowiedzUsuńTyle wspaniałych pomysłow na zdrowe dania jest u ciebie że chyba tu przepadnę :D
OdpowiedzUsuń