"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Racuchy z jabłkiem i owocami goji



placki z jabłkami i kefiremŚniadania na słodko uwielbiam. Najczęściej w postaci pysznej owsianki z owocami i czekoladą, ale często także w postaci różnego rodzaju racuchów, placków i naleśników. Dziś racuszki na bazie kefiru z tartym jabłkiem i owcami goji. Pyszne, zdrowe i energetyczne śniadanie. Zapraszam.


Składniki (na 2 małe porcje)
150 g kefiru naturalnego
1 jajko
¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżka owoców goji
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru wanilinowego
Olej rzepakowy do smażenia
Cukier puder i cynamon do posypania

Do miski wlać kefir, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać sodę i cukier wanilinowy, mieszając dodawać mąkę – konsystencja ciasta powinna być dosyć gęsta, mąki dodawać tyle, żeby osiągnąć pożądany poziom – ciasto powinno bardzo wolno spływać z łyżki. Na koniec dodać owoce goji oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać patelnię, placki nakładać na gorący olej małymi porcjami (1 łyżka = 1 placuszek), smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać zmieszanym cukrem pudrem z cynamonem. Smacznego.  

1 komentarz: