
Składniki (na 2 małe porcje)
150 g kefiru naturalnego
1 jajko
¾ szklanki mąki
pełnoziarnistej
1 łyżka owoców goji
1/3 łyżeczki sody
oczyszczonej
1 łyżka cukru wanilinowego
Olej rzepakowy do smażenia
Cukier puder i cynamon do
posypania
Do miski wlać kefir, wbić
jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać sodę i cukier wanilinowy, mieszając dodawać
mąkę – konsystencja ciasta powinna być dosyć gęsta, mąki dodawać tyle, żeby osiągnąć
pożądany poziom – ciasto powinno bardzo wolno spływać z łyżki. Na koniec dodać
owoce goji oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać patelnię, placki
nakładać na gorący olej małymi porcjami (1 łyżka = 1 placuszek), smażyć na
złoty kolor z obu stron. Gotowe osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru
tłuszczu i posypać zmieszanym cukrem pudrem z cynamonem. Smacznego.
Wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)