
Składniki (mała forma o
średnicy 23 cm)
Masa serowa:
500 g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
Wszystkie składniki w
temperaturze pokojowej.
Mus malinowy:
1 opakowanie mrożonych malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
Spód:
¼ kostki masła
200 g ciastek czekoladowych
typu digestive
W mikserze rozdrobnić
ciastka, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą wypełnić dno
foremki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 5-7 minut. Wyjąć, ostudzić.
Maliny rozmrozić, przetrzeć
przez sito, tak żeby w mus był gładki, dodać cukier puder i mąkę kukurydzianą,
wymieszać.
W misce zmiksować jajka z
cukrem, dodać serek oraz śmietanę, pomiksować jeszcze chwilę, ale tylko do
połączenia składników.
Na podpieczony spód wyłożyć
masę serową, wykładając dodawać miejscami malinowy mus. Tak żeby miał w środku
nieregularne kształty.
Brytfankę wstawić do
piekarnika, obok ustawić naczynie wypełnione wodą, dzięki czemu sernik będzie
bardzo wilgotny. Piec w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Wyjąć, ostudzić
i wstawić do lodówki na około 6 godzin. Sernik powinien być lekko ścięty i mieć
bardzo kremową konsystencję. Smacznego
Ja też mam słabość zawsze do serników. Twój wygląda bardzo pysznie i nic tylko się wprosić na kawałek :)
OdpowiedzUsuń