
Składniki:
miąższ z owoców z sokowirówki
(6 marchewek, 1 jabłko, 1 pomarańcza)
4 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego
imbiru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
Garść posiekanych orzechów:
włoskie, pekan
3-4 posiekane daktyle
1 czubata łyżka wiórków
kokosowych
2 czubate łyżki mąki
kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego
Jajka z cukrem i cukrem
wanilinowym ubijać ok. 10 minut mikserem na gęsty kogel mogel. Pod koniec
ubijania do masy jajecznej dodać cynamon, imbir, mąkę, sodę oczyszczoną oraz
wlać roztopiony olej kokosowy. Dodać
posiekane orzechy oraz miąższ z marchewki i owoców – wymieszać dokładnie łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut. Po upieczeniu przestudzić,
podawać z gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego.
Fajny pomysł, a ciasta marchewkowe są najlepsze na świecie! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń