Ciasto marchewkowe – bezglutenowe



ciasto bezglutenoweDo zrobienia tego ciasta doszło właściwie przez przypadek. Ostatnio, dosyć często robię soki ze świeżych owoców (najbardziej smakuje mi mix marchew-jabłko-pomarańcza) polecam wam taki sok. Czyszcząc sokowirówkę, trochę szkoda zrobiło mi się tych resztek z miąższu…   co z nimi zrobić? Postanowiłam przerobić je na ciasto – efekt – super. Zachęcam do wykorzystywania w ten sposób pozostałości po owocach.


Składniki:
miąższ z owoców z sokowirówki (6 marchewek, 1 jabłko, 1 pomarańcza)
4 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie  cukru wanilinowego
Garść posiekanych orzechów: włoskie, pekan
3-4 posiekane daktyle
1 czubata łyżka wiórków kokosowych
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju kokosowego

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijać ok. 10 minut mikserem na gęsty kogel mogel. Pod koniec ubijania do masy jajecznej dodać cynamon, imbir, mąkę, sodę oczyszczoną oraz wlać roztopiony olej kokosowy.  Dodać posiekane orzechy oraz miąższ z marchewki i owoców – wymieszać dokładnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut. Po upieczeniu przestudzić, podawać z gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz