
Składniki (1porcja )
3ziemniaki
½ czerwonej papryki
1 mała cebula
300g szpinaku baby
100 g twardego koziego sera
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka czerwona
ostra,
szczypiorek, sos czosnkowy do
podania
Ziemniaki pokroić w cienkie
paseczki julienne.
Na patelni rozgrzać łyżkę
masła, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebula się zeszkli dodać
pokrojona w paseczki paprykę, poczekać aż zmięknie i dodać umyty i osuszony szpinak
(odłożyć 1 garsktę świeżego) . Przyprawić solą, pieprzem oraz sproszkowaną papryką
i smażyć 2-3 minuty aż liście zwiędną. Zdjąć z patelni, na ciepły talerz. Na
patelnie dodać resztę masła, rozgrzać i wrzucić pokrojone ziemniaki. Smażyć,
mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Następnie uformować z nich na patelni
płaską warstwę, wyrównać brzegi i całość posypać pokrojonym w drobniutkie
kawałki serem, który roztapiając się, sklei ze sobą kawałki ziemniaków. Na
wierzch nałożyć uduszony farsz z cebuli szpinaku i papryki oraz resztę świeżego
szpinaku. Smażyć około 5 minut tak aby dolna warstwa ziemniaków ładnie się
zarumieniła. Gotowy delikatnie zsunąć z patelni na talerz, zawijając brzeg.
Podawać natychmiast z sosem czosnkowym oraz posypane szczypiorkiem. Smacznego.
świetnie się prezentuje! :) chętnie bym się skusiła na takie danie :)
OdpowiedzUsuń