"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Omlet ziemniaczany ze szpinakiem i kozim serem



omlet ze szpinakiem i kozim seremCzasami zdjęcie, filmik, przeczytany przepis chodzi za mną dotąd aż go nie zrobię .. tak właśnie działo się z tym daniem. Czasami przeglądając Facebooka , wyświetlają mi się filmiki kulinarne z serii „Tasty” – są fajnie nakręcone, prezentowane dania dosyć apetyczne i aż chce się je odtworzyć. Zatem omlet ziemniaczany, podpatrzony na Tasty a odtworzony z lekką modyfikacją przeze mnie.


Składniki (1porcja )
3ziemniaki
½ czerwonej papryki
1 mała cebula
300g szpinaku baby
100 g twardego koziego sera
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka czerwona ostra,
szczypiorek, sos czosnkowy do podania

Ziemniaki pokroić w cienkie paseczki julienne.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebula się zeszkli dodać pokrojona w paseczki paprykę, poczekać aż zmięknie i dodać umyty i osuszony szpinak (odłożyć 1 garsktę świeżego) . Przyprawić solą, pieprzem oraz sproszkowaną papryką i smażyć 2-3 minuty aż liście zwiędną. Zdjąć z patelni, na ciepły talerz. Na patelnie dodać resztę masła, rozgrzać i wrzucić pokrojone ziemniaki. Smażyć, mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Następnie uformować z nich na patelni płaską warstwę, wyrównać brzegi i całość posypać pokrojonym w drobniutkie kawałki serem, który roztapiając się, sklei ze sobą kawałki ziemniaków. Na wierzch nałożyć uduszony farsz z cebuli szpinaku i papryki oraz resztę świeżego szpinaku. Smażyć około 5 minut tak aby dolna warstwa ziemniaków ładnie się zarumieniła. Gotowy delikatnie zsunąć z patelni na talerz, zawijając brzeg. Podawać natychmiast z sosem czosnkowym oraz posypane szczypiorkiem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. świetnie się prezentuje! :) chętnie bym się skusiła na takie danie :)

    OdpowiedzUsuń