
Składniki
2-3 ziemniaki na porcję
1 łyżeczka oleju/na ziemniak
1 łyżeczka masła/na ziemniak
Gruba sól
Ziemniaki powinny być mniej
więcej podobnego rozmiaru, aby się równo upiekły. Umyć i osuszyć i ponacinać
delikatnie, tak, żeby się nie rozpadły. Blaszkę posmarować olejem, poukładać
ziemniaki nacięciami do góry, za pomocą pędzelka posmarować cienka warstwa
oleju z góry. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 1
godz. , co jakiś czas pędzelkiem
smarować z góry olejem. W połowie pieczenia na każdym ziemniaku ułożyć
kawałeczek masła, na ostatnie 10 minut włączyć termo obieg, jeśli ziemniaki nie
zarumieniły się wystarczająco. Przed podaniem posypać grubą solą. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz