"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pieczone ziemniaki



ziemniaki pieczoneUwielbiam pieczone ziemniaki. W każdej postaci. Oczywiście najlepsze są te z ogniska, pachnące dymem i latem. Ale póki co lubię przygotowywać je także w domowym piekarniku. Dziś propozycja, która jest dosyć efektowna :) , podobne widziałam gdzieś w Internecie i zapragnęłam zrobić samej.


Składniki

2-3 ziemniaki na porcję
1 łyżeczka oleju/na ziemniak
1 łyżeczka masła/na ziemniak
Gruba sól

Ziemniaki powinny być mniej więcej podobnego rozmiaru, aby się równo upiekły. Umyć i osuszyć i ponacinać delikatnie, tak, żeby się nie rozpadły. Blaszkę posmarować olejem, poukładać ziemniaki nacięciami do góry, za pomocą pędzelka posmarować cienka warstwa oleju z góry. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 1 godz.  , co jakiś czas pędzelkiem smarować z góry olejem. W połowie pieczenia na każdym ziemniaku ułożyć kawałeczek masła, na ostatnie 10 minut włączyć termo obieg, jeśli ziemniaki nie zarumieniły się wystarczająco. Przed podaniem posypać grubą solą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz